Llum polsada intensa (IPL): noves aplicacions en dermatologia

La tecnologia de la llum polsada intensa (IPL, per les sigles en anglès) s’ha convertit en una eina comuna en el camp de la dermatologia i l’estètica, gràcies a la seva eficàcia en el tractament de diverses afeccions cutànies. En aquest article, explorarem les indicacions actuals i les noves aplicacions de la llum polsada intensa.

Què és la llum polsada intensa?

La llum polsada intensa és una tecnologia que utilitza una font de llum d’alta intensitat per tractar diferents problemes de la pell. L’IPL emet una sèrie de polsos de llum que penetren a la pell i són absorbits per la melanina o l’hemoglobina, depenent de l’afecció que s’està tractant.
Indicacions actuals de l’IPL

L’IPL s’usa per tractar diferents afeccions cutànies. Entre les indicacions actuals, s’empra en els següents tractaments:

 • Tractament de l’envelliment de la pell o rejoveniment facial: la llum polsada intensa ajuda a estimular la producció de col·lagen i elastina, que ajuda a reduir les arrugues i les línies d’expressió.
 • Tractament de taques solars: l’IPL és efectiu per eliminar taques de pell produïdes per l’exposició al sol.
 • Tractament de la rosàcia: l’IPL és eficaç per reduir els símptomes de la rosàcia, com l’envermelliment i els vasos sanguinis dilatats.
 • Tractament de l’acne: l’IPL ajuda a reduir la inflamació i la producció de seu a la pell, i ajuda a prevenir l’acne.
 • Tractament de la fol·liculitis: la llum polsada intensa ajuda a reduir la inflamació i la irritació en els fol·licles pilosos, per a prevenir la fol·liculitis.

Noves aplicacions de l’IPL

L’IPL té noves aplicacions en dermatologia per ajudar a solucionar diverses afeccions de la pell, com ara:

 • Cicatrius hipertròfiques/atròfiques
 • Aqueratosi seborreica
 • Lupus eritematós cutani
 • Hidradenitis supurativa
 • Dermatitis atòpica
 • Berrugues víriques
 • Aqueratosi actínica
 • Psoriasi

L’IPL s’utilitza per estimular la producció de col·lagen i reduir la pigmentació a les cicatrius, ajudant a millorar la seva aparença. També es pot usar per tractar les taques escamoses i aspres de les aqueratosis seborreiques i actíniques.

Pel que fa a les afeccions inflamatòries, l’IPL ajuda a reduir els bonys i protuberàncies causades per la sarcoïdosi, la hidradenitis supurativa i el lupus eritematós cutani. Així mateix, també alleuja l’envermelliment i la picor a la pell causats per la dermatitis atòpica i la psoriasi.

L’IPL també s’empra per tractar les berrugues víriques, ajudant a eliminar les protuberàncies causades pel virus del papil·loma humà.

Les noves aplicacions també inclouen:

L’eliminació de tatuatges: per a fragmentar els pigments dels tatuatges i eliminar-los de manera segura i eficaç.

Depilació: com a una alternativa eficaç a la depilació làser menys dolorosa, per a tota mena de pells.

Com funciona la llum polsada intensa?

La llum polsada intensa funciona emetent una sèrie de polsos de llum que penetren a la pell i són absorbits per la melanina o l’hemoglobina. Això produeix un efecte tèrmic que ajuda a estimular la producció de col·lagen i elastina, reduir la inflamació i la producció de seu, i eliminar els pigments dels tatuatges.

Si vols saber-ne més sobre qualsevol dels tractaments actuals, demana cita amb la Dra. Casanovas.

Més informació: González-Rodríguez, A. J., & Lorente-Gual, R. (2015). Current indications and new applications of intense pulsed light. Actas Dermo-Sifiliograficas, 106(5), 350–364. https://doi.org/10.1016/j.ad.2014.10.004