Símptomes del Càncer de Pell: com detectar-ho a temps

El càncer de pell és una malaltia greu que es manifesta a la pell exposada al sol, però també pot passar en àrees de la pell que normalment no estan exposades a la llum solar. Hi ha tres tipus principals de càncer de pell: carcinoma basocel·lular, carcinoma espinocel·lular i melanoma. Detectar els símptomes primerencs del càncer de pell és crucial per a un diagnòstic i tractament oportú.

Signes i símptomes del carcinoma de cèl·lules basals

El carcinoma de cèl·lules basals és el tipus més comú de càncer de pell. En general, es desenvolupa en àrees del cos exposades al sol, com ara el coll o el rostre.

Els signes i símptomes del carcinoma de cèl·lules basals poden incloure un bony cerós o perlat, una lesió plana semblant a una cicatriu marró o del color de la pell, o una úlcera amb crostes o sagnant que es cura i torna.

Signes i símptomes del carcinoma espinocel·lular

El carcinoma espinocel·lular és el segon tipus més comú de càncer de pell. En general, es produeix en àrees del cos exposades al sol, com ara el rostre, les orelles i les mans. Les persones amb pell més fosca són més propenses a desenvolupar carcinomes espinocel·lulars en àrees que generalment no estan exposades al sol.

Els signes i símptomes del carcinoma espinocel·lular poden incloure un nòdul vermell i ferm, o una lesió plana amb una superfície escamosa i amb crostes.

Signes i símptomes del melanoma

El melanoma és el tipus més perillós de càncer de pell, ja que es pot propagar ràpidament a altres parts del cos. Pot formar-se a qualsevol part del cos, a la pell normal o en una piga existent que es torna cancerosa.

Els signes de melanoma poden incloure una àrea gran i marronosa amb pintes més fosques, una piga que canvia de color, mida o sensació, o que sagna, una lesió petita amb una vora irregular i parts que apareixen de color vermell, rosa, blanc, blau o blau fosc, una lesió dolorosa que pica o crema, o lesions fosques als palmells de les mans, les plantes dels peus, els rovells dels dits de les mans o els peus, o en el recobriment de les mucoses de la boca, el nas, la vagina o l’anus.

És important tenir en compte que el càncer de pell pot afectar persones de tots els tons de pell, incloent-hi aquelles amb pell més fosca. En les persones amb tons de pell més foscos, el melanoma tendeix a produir-se en àrees que normalment no estan exposades al sol, com els palmells de les mans i les plantes dels peus.

Detecció primerenca del càncer de pell

La detecció primerenca dels símptomes del càncer de pell és essencial per a un tractament exitós. Si s’observen canvis a la pell, com l’aparició de noves lesions, canvis en la mida i forma de pigues existents, o símptomes com picor, cremor o dolor a la pell, és important buscar atenció mèdica de manera immediata. Un dermatòleg pot fer una avaluació clínica i, si cal, fer una biòpsia per confirmar si una lesió és cancerosa.

A més, és fonamental adoptar mesures preventives per reduir el risc de desenvolupar càncer de pell, com limitar l’exposició al sol, especialment durant les hores de radiació UV més alta, fer servir protector solar amb un factor de protecció adequat, fer servir roba protectora, com a barrets i roba de màniga llarga, i evitar els llits de bronzejat.

En resum, la detecció primerenca dels símptomes del càncer de pell i l’adopció de mesures preventives són claus per prevenir i tractar aquesta malaltia de manera oportuna. Si notes canvis sospitosos a la teva pell, consulta un dermatòleg a Girona per a una avaluació adequada. La consciència i la prevenció són fonamentals en la lluita contra el càncer de pell.

Bibliografia

Cáncer de piel. (2022, diciembre 6). Mayoclinic.org. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605