Dermatitis atòpica: picor i inflamació de la pell

Dermatitis atòpica

 

La dermatitis atòpica (DA) és una malaltia inflamatòria crònica de la pell que afecta fonamentalment les parts internes dels colzes i genolls, el cuir cabellut, la cara i el tors.

La DA gairebé sempre comença durant la infància. Els símptomes són la pell resseca, escamosa i amb coïssor; esquerdes darrere de les orelles, granellades a les galtes, braços i cames. De manera alternada, millora i empitjora. Durant les erupcions, es poden desenvolupar nafres amb secrecions o crostes pel fet de gratar, o bé per infeccions.

Moltes vegades els problemes disminueixen durant la infantesa, tot i que les persones que tenen DA solen tenir una tendència per a tota la vida a tenir la pell seca, a tenir infeccions de la pell (herpes), i dermatitis a les parpelles.

Les infeccions de la pell es poden controlar amb prevenció mitjançant l’ús medicaments supervisats per un metge.

És el mateix la dermatitis atòpica que l’èczema?

Èczema és un terme general per a qualsevol tipus de dermatitis o “inflamació de la pell”. La Dermatitis Atòpica és la classe d’èczema més severa i crònica (la que dura més). Encara que el terme èczema s’usa amb freqüència per a la dermatitis atòpica, hi ha moltes altres malalties de la pell que també són èczemes, com poden ser la dermatitis seborreica, dermatitis de contacte irritant o la dermatitis de contacte al·lèrgic.

 

Què provoca la dermatitis atòpica?

La DA fa erupció quan s’exposa a certs factors, substàncies i condicions com són la pell seca, irritants al·lergògens, tensió emocional, calor, suor i infeccions.

Les substàncies irritants són les que poden causar cremor, coïssor o enrogiment tals com: químics industrials, detergents, fums, fum de tabac, pintures, blanquejadors, llanes, menjars àcids, astringents, i altres productes de la cura de la pell que contenen alcohol, com alguns sabons i perfums.

Molts pacients de DA reconeixen la relació entre les situacions d’estrès i les erupcions. L’enuig, la frustració o les situacions d’estrès, poden causar picor i coïssor en la pell. El fet de gratar-se la pell durant aquests períodes de temps, pot perpetuar els símptomes de la dermatitis.

Les temperatures extremes o canvis sobtats de temperatura no es toleren bé als qui pateixen DA. L’alta humitat causa més suor, la qual cosa pot ocasionar picor. En canvi, la baixa humitat asseca la pell, especialment durant els mesos d’hivern. El fet de deixar el termòstat baix i usar poca roba de llit per prevenir la suor nocturna, són dues maneres de combatre el problema.

La millor defensa és la prevenció. Però que hem de fer davant les erupcions cutànies?

La millor defensa és la prevenció, però una vegada que l’erupció comença, és necessari iniciar un tractament dirigit per un metge dermatòleg.

Dutxar-se o usar compreses humides, pot disminuir la coïssor. Les cremes de cortisona (esteroides) aplicades directament a l’àrea afectada ajuden, i poden arribar a ser una part essencial de la teràpia.

Bibliografía: Anon, (2017). [online] Disponible a: https://nationaleczema.org/dermatitis-atopica/ [Accés 1 Feb 2017].