Taques i arrugues a la pell: com podem prevenir el fotoenvelliment?

Taques i arrugues

El sol, l’edat i d’altres factors, fan aparèixer taques i arrugues a la pell. El fotoenvelliment és l’aparició d’aquests signes de deteriorament de la pell com a conseqüència de l’exposició al sol durant anys.

El sol danya la nostra pell

El sol és el principal causant del nostre envelliment cutani provocant des de les arrugues, fins a les taques.

Els dermatòlegs considerem que la millor crema antiarrugues és el protector solar.

Dermis, epidermis i teixit subcutani

La pell es compon de tres capes: l’epidermis, la dermis i el teixit subcutani.
La dermis, o capa externa, és la que conté col·lagen, elastina, i altres fibres que constitueixen l’estructura de la pell. Aquests elements són els que donen a la pell un aspecte llis i juvenil. Per tant, aquests són els primers elements que es danyen a causa de la radiació ultraviolada (UV).

Què és la radiació ultraviolada?

Els UV es componen de dos tipus d’ones, els rajos UVA i l’UVB. Quan els rajos UV penetren en la pell, els melanòcits lluiten per produir melanina per dipositar-la en l’epidermis. Aquest és el procés que li dóna un bronzejat, que és en realitat, una reacció de defensa contra la radiació perquè no penetri en la pell.

Els rajos UVA envelleixen a les cèl·lules de la pell i poden danyar l’ADN d’aquestes cèl·lules. Els rajos UVA són responsables de gran part dels danys que associem amb el fotoenvelliment.

Els rajos UVB tenen una mica més d’energia que els rajos UVA. Aquests rajos poden danyar directament a l’ADN de les cèl·lules de la pell, i són els rajos que causen principalment les cremades de sol.

L’exposició contínua al sol també pot causar taques. Una taca ocasionada per l’edat en realitat és una pigmentació causada per l’exposició al sol. Les taques d’edat apareixen generalment a les mans, braços, cara, i en l’esquena en homes.

Com podem lluitar contra el fotoenvelliment?

La millor manera de lluitar contra el fotoenvelliment és mitjançant la prevenció. L’aplicació diària d’un protector solar, aplicant el factor més adequat de protecció segons el tipus de pell, a les zones vulnerables al fotoenvelliment ajudarà a prevenir-ho, i també a revertir alguns dels signes existents.

La pell té memòria i per això és molt difícil descarregar els anys de sol acumulats. Actualment, existeixen diferents tècniques estètiques per millorar l’aspecte de la pell, com són els tractaments de Llum Polsada Intensa (IPL).

Font: Skin Cancer Foundation
Crédits imatge: Freepik