Impetigen. Infecció cutània superficial

Impetigen

L’impetigen és una infecció bacteriana superficial de la pell, més freqüent en nens entre 2 i 5 anys, encara que la pot desenvolupar qualsevol persona. Els bacteris que causen aquesta infecció localitzada en la superfície de la pell són Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes.

Símptomes de l’impetigen

En general, apareixen nafres vermelloses al voltant del nas i la boca, així com a les mans i els peus. Aquestes nafres rebenten en el transcurs d’alguns dies, i després es formen crostes de color groguenc. De vegades, en lloc d’aparèixer crostes, es poden observar butllofes, tot i que és menys comú.

És important tractar-les a temps, ja que si la infecció avança, les lesions poden propagar-se a altres parts del cos mitjançant el contacte directe. Generalment, tant la picor com el dolor són lleus.

Factors de risc

Alguns dels factors de risc de patir impetigen inclou:

  • L’impetigen es contagia fàcilment, sobretot en casos en els quals hi ha contacte de pell a pell, com per exemple, en la convivència familiar, en ambients concorreguts, com a escoles i guarderies o bé realitzant cert tipus d’esport.
  • El clima càlid i humit.
  • Les picades d’insecte o els talls en la pell.
  • En nens amb altres afeccions cutànies, com la dermatitis atòpica. També en persones amb el sistema immunitari afeblit, persones diabètiques i persones grans.

Com prevenir l’impetigen

La millor prevenció contra l’impetigen és la higiene. Per això és important rentar bé la zona afectada amb aigua i sabó immediatament després d’un tall, d’una picada d’insecte, o altres ferides.

Per a evitar la propagació dels bacteris, és aconsellable rentar la roba i les tovalloles usa la persona infectada diàriament amb aigua calenta, i no compartir-les amb altres persones. També és important evitar gratar-se, i fomentar en el nen la neteja regular de les mans a consciència.

Bibliografia

Mayoclinic.org. 2021. Impétigo – Síntomas y causas – Mayo Clinic. [online] Disponible a: <https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/impetigo/symptoms-causes/syc-20352352> [Accés 29 juny 2021].