Prevenció del càncer de pell. Informació general

càncer de pell

Quan parlem de prevenció del càncer de pell, parlem de prendre les mesures necessàries per a reduir la probabilitat d’emmalaltir de càncer.

Sabem que hi ha factors de risc que podem evitar, encara que n’hi ha d’altres que no. Per exemple, el tabac és un d’ells, però també poden intervenir certs gens com a factors de risc per a alguns tipus de càncer.

Alguns dels principals factors de prevenció per a evitar el càncer de pell són: la realització d’exercici de manera regular, consumir aliments saludables, fer ús de protector solar i evitar l’exposició a la radiació ultraviolada.

Què és el càncer de pell?

Parlem de la pell, com l’òrgan més gran del cos que ajuda a protegir-nos de la llum solar, la calor, les lesions i les infeccions. També ens ajuda a controlar la temperatura del cos, emmagatzemar aigua, grassa i vitamina D.

La pell es compon de diverses capes, però les dues capes principals són l’epidermis i la dermis. L’epidermis disposa de tres menes de cèl·lules, entre elles els melanòcits, que es troben en la part inferior i són les que produeixin la melanina i el pigment, que dóna el color natural de la pell. Per tant, quan la pell s’exposa al sol, els melanòcits produeixen més pigmentació, i això fa que la pell es torni més fosca o es bronzegi.

Quins són els tipus de càncer més freqüents?

Els tipus més freqüents de càncer de pell són el carcinoma de cèl·lules escamoses i el carcinoma de cèl·lules basals. Aquests dos tipus de càncer també es coneixen com a càncers de pell no melanoma.

El càncer de pell es pot presentar a qualsevol lloc del cos, però el més comú és que aparegui en zones exposades a la llum solar com la cara, el coll, les mans i els braços.

Com evitar els factors de risc i augmentar els factors de protecció?

Entre els factors de risc de càncer, com fumar, tenir sobrepès o no fer suficient exercici, poden ajudar a prevenir certs tipus de càncer. Per augmentar els factors de protecció, caldria deixar de fumar i fer més exercici.

Tot i això, cal diferenciar entre els factors de risc del càncer no melanoma i melanoma, ja que no són el mateix.

Entre els factors de risc del càncer de pell no melanoma trobem:

  • Exposar-se a la llum solar (artificial, com els llits de bronzejament) durant molt de temps.
  • Tenir la pell clara, els ulls blaus, verds o clars, o tenir el cabell pèl-roig o ros.

Aquests factors de risc també formen part del càncer de pell melanoma, però amb la diferència de certs factors de risc com:

  • Tenir antecedents de cremades de sol, especialment durant la infància o l’adolescència.
  • Tenir pigues grans o petites.
  • Tenir antecedents familiars de pigues anormals.
  • Tenir antecedents personals o familiars de melanoma.
  • Tenir antecedents familiars de pigues anormals.
  • Tenir antecedents personals o familiars de melanoma.

Refèrencia bibliogràfica

PDQ® sobre los exámenes de detección y la prevención. PDQ Prevención del cáncer de piel. Bethesda, MD: National Cancer Institute. Actualització: <07/05/2021>. Disponible a: https://www.cancer.gov/espanol/tipos/piel/paciente/prevencion-piel-pdq. Data d’accés: 1 de juliol de 2021.