Hidratació o nutrició de la pell? Consells per a mantenir-la sana

Hidratació o nutrició

La hidratació i nutrició de la pell, són dos conceptes que generalment van plegats per mantenir-la sana i en bones condicions. Tot i això, hidratar i nodrir la pell són dues pràctiques que cal diferenciar.

La hidratació implica proporcionar l’aigua suficient que necessita la nostra pell de diferents maneres: prenent aigua, menjant aliments rics en aigua amb fruites i verdures, però també emprant formules dermocosmètiques que també ajudin a hidratar l’epidermis per a evitar la sequedat o l’envermelliment prematur de la pell.

D’altra banda, nodrir la pell està relacionat amb l’aportació dels nutrients necessaris per mantenir-la sana facilitar la formació de la barrera cutània.

Com hidratar la pell?

Les pells seques o deshidratades són les que més aigua perden a través de l’epidermis. Així, les persones amb pell seca necessiten més quantitat de lípids per mantenir-la hidratada. El resultat és una pell apagada i sense lluminositat, tirant i rugosa, que pot arribar a escamar-se. Pot afectar qualsevol mena de pell.

Algunes de les causes més freqüents de la deshidratació de la pell estan relacionades amb:

  • el nivell d’humitat, el contrast de temperatures (temperatures extremes de fred o calor), la radicació UV, el vent, el sol i fins i tot el contacte prolongat o repetit amb aigua a causa d’una higiene excessiva.
  • L’ús de sabons no adaptats a les condicions fisiològiques de cada mena de pell o elements com els guants de crin o la pedra pomez.
  • Medicaments, com retinoides o corticoides.
  • Brots d’èczema.
  • L’envelliment hormonal, que redueix els components hidrolítics que formen la barrera protectora de la pell.

Fórmules dermocosmètiques hidratants i nutritives

Per mantenir una pell sana i hidratada, és important triar el producte adequat segons cada mena de pell.

Per a les pells greixoses, es poden triar productes que continguin olis o aquells que no tapin els porus, com les silicones, i que aportin aigua i propilenglicol.

Per a les pells mixtes, productes que continguin aigua, olis minerals, propilenglicol i petites quantitats de vaselina.

I finalment, per a les pells seques, productes que continguin aigua, propilenglicol, olis minerals i majors quantitats de lanolina o vaselina, àcid hialurònic, vitamines, elastines, proteïnes…

Recorda, el dermatòleg és el principal metge especialista de la pell, cabells i mucoses. Si tens dubtes visita la Doctora Rosa Maria Casanovas Puigbonet, especialitat Dermatologia mèdica i quirúrgica.

Més informació: AEDV