Què és la seborrea? Com podem tractar-la?

La seborrea, coneguda també com dermatitis seborreica, és un trastorn freqüent de la pell que es manifesta principalment a les àrees del cos on hi ha glàndules sebàcies, sobretot a la cara, el cuir cabellut, el centre del tòrax i la part alta de l’esquena.

Es tracta d’una alteració que es produeix a la funció de les glàndules sebàcies, que segreguen més greix i produeixen el sèu. Juntament amb el greix de la pell i la suor, el sèu crea una fina pel·lícula sobre la pell que actua com a protecció contra els elements externs i les infeccions.

Quines són les causes de la seborrea?

Es desconeix la causa exacta que produeix la seborrea, però hi ha certs factors que produeixen l’excés de sèu per diverses raons, com ara:

  • Excés de greix a la pell.
  • Factors genètics
  • Un sistema immunitari feble.
  • L’estrès, el nerviosisme, l’ansietat.
  • Canvis hormonals.
  • Alguns medicaments.
  • Canvis climàtics (hiverns freds i secs).

Generalment, pot millorar amb l’ús de sabons i xampús adequats per a la pell seborreica.

seborrea

La seborrea no és contagiosa, per tant, no es pot transmetre d’una persona a una altra. És important visitar un dermatòleg a Girona perquè realitzi un diagnòstic i tractament adequat. Els fàrmacs per tractar la seborrea calen ser prescrits pel seu dermatòleg.

La seborrea pot confondre’s amb altres malalties de la pell, com la psoriasi, l’èczema o fins i tot l’acne. L’èczema seborreic o dermatitis seborreica es tracta d’un trastorn inflamatori benigne de la pell associat a la seborrea, així com a infeccions bacterianes o fúngiques.

A més de les característiques esmentades, els símptomes de l’èczema seborreic inclouen àrees ben definides d’envermelliment, descamació i picor, així com una intensa seborrea. Aquesta erupció pot aparèixer al cuir cabellut, la cara (celles, al voltant del nas, barbeta), les orelles, el pit, l’esquena, les galtes i l’engonal.

Les baixes temperatures, factors emocionals com l’estrès, l’ús de productes cosmètics grassos o el dèficit d’higiene diària poden fer empitjorar l’èczema seborreic.

Si tens dubtes consulta amb la Dra. Casanovas, especialista en Dermatologia Medicoquirúrgica i Venereologia a Girona.