Càncer de pell: símptomes i factors de risc

Càncer de pell

La pell és lòrgan més gran del cos. La pell té diverses capes, però les dues principals són l’epidermis (capa superior o externa) i la dermis (capa inferior o interna). El càncer de pell comença a l’epidermis, que està composta de tres tipus de cèl·lules: cèl·lules escamoses, cèl·lules basals i melanòcits.

Pot aparèixer a qualsevol part del cos, però és més freqüent a les zones que han estat exposades al sol, com la cara, el coll, les orelles, les mans i els braços. En aquesta entrada del bloc, parlarem dels símptomes i els factors de risc del càncer de pell.

Tipus

Els carcinomes de cèl·lules basals i de cèl·lules escamoses són dos dels tipus més comuns de càncer de pell. Comencen, respectivament, a les capes basals i escamoses de la pell. En general, tots dos es poden curar.

El melanoma, el tercer tipus més comú, comença als melanòcits. És el que causa la majoria de les morts per la seva tendència a propagar-se a altres parts del cos, inclosos els òrgans vitals.

Quins són els factors de risc del càncer de pell?

En la majoria dels casos són provocats per l’exposició excessiva als raigs ultraviolats (UV) del sol, els llits bronzejadors o els llums solars causant dany a les cèl·lules de la pell. A curt termini, pot provocar una cremada solar.

Qualsevol persona pot tenir càncer de pell, però les persones amb més risc comparteixen certes característiques com tenir la pell clara, els ulls blaus o verds, el cabell ros o pèl-roig, els antecedents familiars, cert tipus de lunars o nombrosos lunars.

Quins són els símptomes?

El signe més comú és un canvi a la pell: una lesió nova, una nafra que no cicatritza o un canvi en una piga. També poden aparèixer com a taques escamoses, taques vermelles o nafres obertes.

Si notes algun canvi en la pell, visita el dermatòleg. Recorda que és important protegir-se dels raigs UV durant tot l’any, no només a l’estiu.

Més informació: CDC