El cabell a la tardor no cau, es renova

Amb l’arribada de la tardor, és habitual experimentar una caiguda més abundant del cabell. Això no és motiu d’alarma, ja que la caiguda del cabell a la tardor forma part d’un procés de natural renovació. El cabell que cau, simplement ‘es recanvia’ perquè els fol·licles pilosos tornin a créixer per començar així un nou cicle.

Per què cau el cabell?

El cabell humà, com les fulles dels arbres o el pèl dels animals, cau amb l’arribada de la tardor. Això és part de la nostra herència mamífera. Els especialistes remarquen que és un cicle normal de renovació: el cabell caigut torna a créixer al cap d’uns mesos sense la necessitat de tractaments addicionals.

El procés de renovació del cabell a la tardor

Durant l’any, hi ha moments en què el cabell es “renoven” més. Dels cada 100 cabells que tenim, un 12-15% estan sempre en fase de recanvi, amb la qual cosa, es necessiten aproximadament quatre anys per a renovar completament la cabellera.

La influència del canvi climàtic

La caiguda aleatòria del cabell a la tardor, que preveu la calvície localitzada, comença des de la infància. Els nadons perden la pelussa inicial als tres o quatre mesos, deixant pas al cabell nou. Aquest cicle de creixement s’està veient alterat pel canvi climàtic, amb una muda que tendeix a avançar-se.

Renovació, no pèrdua

Cal entendre que la major part del cabell que cau es regenera al cap de tres a quatre mesos. De la mateixa manera que es renova l’endometri en la menstruació, els fol·licles del cabell també necessiten renovar-se. Aquesta renovació no s’associa amb la pèrdua de cabell permanent.

Desmitificant creences

Els dermatòlegs insistim que la caiguda del cabell no és una qüestió exclusivament femenina ni està relacionada amb pràctiques com el raspallat. De fet, la caiguda de cabell està més lligada a la fase de renovació natural que a les tècniques d’estilisme.

Respecte al mite que en arrancar una cana farà que en surtin set de noves, l’única veritat és que amb el temps, simplement apareixen més canes.

En definitiva, si notes una caiguda més intensa del cabell a la tardor, no és motiu d’alarma. El pas següent és consultar un dermatòleg a Girona per determinar si la caiguda és fisiològica o patològica. Així, podrà orientar-te sobre si el que experimentes és part del cicle natural o si hi ha una condició subjacent que requereix atenció mèdica.

Bibliografia: Otoño: El Cabello no se cae, Se Renueva (2015) Academia Española de Dermatología y Venereología. Disponible a: https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/otono-el-cabello-no-se-cae-se-renueva/ (Accessed: 09 November 2023).