Quins aliments et convenen si tens psoriasi?

vegetalsdietasaludable

La psoriasi és una malaltia crònica de la pell inflamatoria i de tipus autoinmune, on la genètica influeix.

Cal tenir en compte que l’evolució de la malaltia pot anar molt lligada a factors externs relacionats amb hàbits de vida com: l’alimentació, el tabac, l’alcohol o l’estrès.

Les persones amb psoriasi i artritis psoriásica, com a d’altres dolències, tenen més necessitats nutricionals a causa de la situació d’inflamació crònica i de permanent canvi cutani.

Per això, és fonamental una dieta equilibrada en nutrients, és a dir, variada en aliments, per a la seva prevenció i tractament.

Consells pràctics per a la dieta de la psoriasis

Vegetals en abundància. Predominar el consum de verdures i hortalisses (amanides, verdures al vapor o bullides, etc.). Els nutrients que aporten els vegetals són:

La provitamina A, és a dir, vegetals i fruites de colors ataronjats, vermells i grocs com la pastanaga, la carabassa, el pebrot, e ltomàquet, l’albercoc, el meló i la nespra. També els de color verd intens com el bròcoli i la fulla verda com els espinacs.

Aliments antoxidants contra els radicals lliures. Les persones amb psoriasis i artritis psoriática generen més radicals lliure a causa de l’alta activitat cel·lular. Les fonts que contenen més antioxidants són totes les fruites, les llavors i la fruita seca, i altres aliments com els cereals integrals.

Aliments amb Omega 3 com a element antiflamatori. Les fonts d’Omega 3 són el peix blau, com el salmó, la sardina i l’anxova. Les llavors i la fruita seca, com la chía i les nous i, finalment, les algues.

salmo integrals
Aliments rics en fibra i probiótics. Contenen una gran font de minerals els cerals integrals, l’arròs, la civada, així com les farines, la pasta i el pa integral. Els aliments probiótics per a la flora intestinal són els fermentats, com el iogurt i el quefir.

Aliments amb Vitamina D. S’ha observat certa manca de vitamina D en persones amb psoriasis i artritis psoriática greus. Es recomana la ingesta de peix, sobretot blau, l’ou i, en el vegetal, les pipes de girasol.

Per a més informació, podeu consultar aquesta Guia general publicada a la Revista Psoriasis: Guía para una dieta equilibrada beneficiosa para la psoriasis.

 

Bibliografía: Oliva, A. (2015). Guía para una dieta equilibrada beneficiosa para la psoriasis, en nuestra revista de primavera. Acción Psoriasis – Asociación de Pacientes de Psoriasis y Familiares. Accés 2 d’abril de 2016, des de http://www.accionpsoriasis.org/actualidad/468-guia-para-una-dieta-equilibrada-beneficiosa-para-la-psoriasis-en-nuestra-revista-de-primavera.html