Fol·liculitis: Causes, Símptomes, Prevenció i Tractament

Què és la Fol·liculitis?

La fol·liculitis és una afecció de la pell que passa quan els fol·licles pilosos s’inflamen, generalment a causa d’una infecció bacteriana. Aquesta condició es manifesta com a petites canyelles al voltant dels fol·licles pilosos, provocant picor, irritació i, de vegades, vergonya. Les infeccions greus poden portar a la pèrdua de cabell permanent ia la formació de cicatrius si no es tracten a temps.

Símptomes

Els signes típics de la fol·liculitis inclouen petits bonys o grans al voltant dels fol·licles pilosos, butllofes plenes de pus, picor i ardor a la pell, pell sensible i dolorosa i embalums inflamats.

Tipus de Fol·liculitis

Hi ha dos tipus principals: superficial i profund. El primer afecta només part del fol·licle pilós, mentre que el segon implica tot el fol·licle i sol ser més sever.

Causes i Factors de Risc

La fol·liculitis comunament és causada pel bacteri Staphylococcus aureus. Altres factors que poden contribuir a aquesta afecció inclouen virus, fongs, paràsits, medicaments i lesions físiques. A més, factors de risc com l’ús freqüent de roba que atrapa la calor i la suor, banys a jacuzzis o piscines públiques mal mantingudes, dany als fol·licles pilosos per afaitat o depilació, ús de certs medicaments i certes afeccions mèdiques, poden augmentar la probabilitat de desenvolupar-la.

Complicacions de la Fol·liculitis

Si no es tracta adequadament, la pot provocar la reaparició o propagació de la infecció, cicatrius permanents, taques a la pell i pèrdua permanent del cabell a causa de la destrucció dels fol·licles pilosos.

Prevenció i tractament

Per prevenir la fol·liculitis, és essencial mantenir una higiene adequada, evitar la fricció i la pressió sobre la pell, assecar correctament els guants de goma després del seu ús i evitar l’afaitat sempre que sigui possible.

El tractamentdepèn de la gravetat de l’afecció i pot incloure mesures de cura personal i assessorament dermatològic. El dermatòleg pot ajudar a controlar la fol·liculitis, determinar si algun medicament està causant els símptomes, evitar cicatrius i minimitzar la visibilitat de les cicatrius existents.

Remeis casolans i Estil de Vida

Els casos lleus poden millorar amb cura a casa, com aplicar un drap humit i tebi, aplicar un antibiòtic de venda lliure, utilitzar una loció o crema calmant, netejar la pell afectada i protegir la pell, especialment en afaitar-se.

Més informació: Middlesexhealth.org