Què fer davant les cremades solars?

Les cremades solars es presenten quan el grau d’exposició al sol o a una font de llum ultraviolada excedeix la capacitat de la melanina per a protegir la pell.

Les cremades solars en persones de pell molt clara poden ocórrer en menys de 15 minuts d’exposició durant les hores del migdia. En canvi, una persona amb pell fosca pot tolerar la mateixa exposició durant hores.

El primer signe identificatiu es manifesta amb la pell roja i sensible al tacte. Normalment els símptomes són temporals. No obstant això, el mal en les cèl·lules de la pell pot arribar a ser permanent i causar seriosos efectes a llarg termini com a càncer de pell i envelliment prematur de la pell.

Quins factors fan més probable la cremades solars?

Els bebès i els nens són especialment sensibles als efectes nocius del sol. Les persones de pell clara també tenen majors probabilitats de sofrir cremades solars.

Recorda que els raigs de sol solen ser més forts entre les 10.00 del matí i les 4.00 de la tarda. D’altra banda, els aparells de llum ultraviolada també poden causar una cremada solar greu.

Com podem prevenir les cremades solars?

  • Utilitza un protector d’ampli espectre amb un factor de protecció solar de 30 o superior per a protegir-te tant dels raigs UVB com dels raigs UVA.
  • Aplica el protector solar en la pell exposada al sol i repeteix l’aplicació cada dues hores o cada vegada que et banyis o suïs. Recorda que també has d’aplicar-t’ho fins i tot en dies ennuvolats.
  • Utilitza un protector labial específic.
  • Utilitza roba de colors clars, gorres o barrets que et protegeixin del sol.
  • Utilitza ulleres de sol amb protecció de raigs UV.

Si presentes alguns d’aquests símptomes després d’una cremada solar, és important que visitis al teu metge:

  • Aparició de butllofes hores després de l’exposició solar
  • Esgarrifances, marejos, nàusees, febre o erupció cutània
  • Set extrema, absència de despesa urinària o ulls enfonsats

Referències

solar, Q. (2019). Quemadura solar: MedlinePlus enciclopedia médica. Des de 23 July 2019, de https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003227.htm