¿Què és el lentigen solar?

El lentigen solar és una petita lesió pigmentada que apareix com a conseqüència de l’exposició a la radiació ultraviolada (UV). Sol ser rodó, ovalat o de forma irregular i es localitzen en les àrees més exposades al sol com l’escot o l’esquena, però sobretot a la cara i les mans.

Quina aparença té un lentigen solar?

El color pot variar segons el color pell, de marró fosc a negre. Generalment, la seva grandària pot variar des d’uns pocs mil·límetres, fins a diversos centímetres de diàmetre.

Els lentigens solen aparèixer en homes i dones amb pell clara i fosca, però tendeixen a ser més nombrosos en persones de pell clara. Es presenten en persones a partir dels 50 anys, però són més freqüents en l’edat avançada.

Mesures preventives

El lentigen solar (o senil) no requereix tractament mèdic, però si és convenient evitar l’exposició solar innecessària i protegir-se amb cremes amb factor de protecció solar 50. Per tant, la principal mesura preventiva és minimitzar l’exposició al sol i l’ús de protectors solars.

Tractaments per eliminar els lentigens solars

El lentigen solar no precisa de tractament mèdic; però si és convenient evitar l’exposició solar innecessària i protegir-se amb cremes amb factor de protecció solar 50 o més sol ocasionar preocupació estètica, però actualment es poden eliminar amb tractaments efectius com la Llum Polsada Intensa (IPL) o el làser.

L’IPL és el tractament més efectiu i segur per eliminar les taques solars, ja que tracta de manera selectiva les lesions afectant mínimament els teixits circumdants.

Consulta al teu dermatòleg si…

El lentigen solar és benigne i només representa un problema estètic. No obstant, pot tenir una variant maligna. Si detecta que el seu creixement és continu i presenta diverses tonalitats de color en el seu interior, consulti al seu dermatòleg. El melanoma és una forma maligna de càncer de pell que cal detectar-se a temps.

 

Font: DermNet NZ
Foto de rawpixel.com