L’estrès i la influència en la salut de la pell

La funció principal de la pell és servir com a barrera protectora contra les agressions externes, com ara la pol·lució, les temperatures extremes i els productes químics irritants. Aquests elements són reconeixibles i relativament fàcils de gestionar, però no tant quan parlem de desafiaments interns, com ara l’estrès psicològic i emocional.

L’impacte emocional en la pell

Sovint, els problemes emocionals o psicològics són menys visibles i més difícils de detectar que les afeccions visibles de la pell. No obstant això, cal saber reconèixer que l’estrès emocional pot tenir manifestacions físiques, com ara problemes dermatològics.

Com afecta l’estrès psicològic a la pell?

L’estrès desencadena una cadena de reaccions al cos, com l’activació del sistema nerviós simpàtic i la producció augmentada d’hormones com el cortisol. Aquest procés pot tenir un impacte significatiu en la salut de la pell, afectant la seva capacitat de regenerar-se i augmentant la vulnerabilitat a diverses afeccions.

Tipus d’estrès que impacten la pell

  • Estrès ambiental: causat per factors com la contaminació i el clima.
  • Estrès fisiològic: originat per desafiaments físics com la manca de son o malalties.
  • Estrès psicològic: relacionat amb problemes personals o laborals.

L’estrès pot afeblir el sistema immunitari de la pell, fent que sigui més propensa a infeccions, alentint la seva capacitat de cicatrització, i contribuint a l’envelliment prematur i a condicions com la psoriasi i l’acne.

Investigacions recents

Estudis recents en psiconeuroimmunologia han demostrat com l’estrès afecta la pell a escala cel·lular, particularment a través de l’impacte en les proteïnes com el col·lagen i l’elastina.

Com reduir l’impacte dels factors psicològics en la pell?

Un enfocament holístic, com ara millorar la dieta, augmentar l’exercici físic, practicar tècniques de relaxació i assegurar un descans adequat, pot ajudar a mitigar els seus efectes en la pell.

En conclusió, tenir cura de la pell suposa atendre a factors externs com ara la pol·lució, els raigs UV o els productes químics irritants; però també cal gestionar els factors psicològics i emocionals per tal de mantenir una pell sana. Si et cal una ajuda addicional, consulta al dermatòleg perquè t’aconselli sobre com mantenir una pell més saludable i millorar la teva qualitat de vida.

AdminRegenera (2023) La relación entre el estrés psicológico y las afecciones De La Piel, Regenera Health | Líderes en Medicina Integrativa y Psiconeuroinmunología. Disponible a: https://regenerahealth.com/blog/la-relacion-entre-el-estres-psicologico-y-las-afecciones-de-la-piel/