Vitiligen: Causes, símptomes i tractament

Vitiligen

El vitiligen és una malaltia que provoca la pèrdua de color de la pell quan la producció de melanina cessa en els melanòcits. Les zones de la pell descolorides solen engrandir-se amb el temps. Aquesta malaltia pot afectar la pell a qualsevol part del cos, i també pot afectar els cabells i l’interior de la boca.

Normalment, la melanina determina el color dels cabells i la pell. El vitiligen es produeix quan les cèl·lules productores de melanina cessen o deixen de funcionar. Pot afectar persones de qualsevol tipus de pell, encara que pot ser més evident en les que tenen la pell més fosca. Aquesta malaltia no és mortal ni contagiosa, però pot resultar incòmoda per a algunes persones i provocar inseguretat.

El vitiligen pot aparèixer a qualsevol edat, encara que és més freqüent en persones menors de 30 anys. Avui repassarem les causes i els signes associats a aquesta afecció.

Símptomes

  • Els períodes de temps que podrien passar desapercebuts estan marcats per l’aparició d’una decoloració de la pell en forma de pegats, que sol començar a les mans, la cara i les zones al voltant de les obertures dels orificis corporals i els genitals.
  • Decoloració prematura del cabell blanc o gris al cuir cabellut, les pestanyes, les celles o la barba
  • Membranes mucoses (teixits que recobreixen l’interior de la boca i el nas) excessivament pàl·lides.

Causes

El vitiligen és una malaltia de la pell en què les cèl·lules productores de pigment (melanocits) moren o deixen de funcionar. Les zones afectades de la pell esdevenen més clares o blanques. No és clar quina és la causa que aquestes cèl·lules pigmentàries funcionin malament o morin, encara que pot estar relacionat amb:

  • Un trastorn del sistema immunitari.
  • Antecedents familiars.
  • L’estrès, una cremada solar greu o altres causes d’estrès.

A més, el vitiligen pot provocar diverses complicacions com ara alteracions psicològiques o socials, cremades solars i problemes oculars.

Si detectes que determinades zones de la pell, els cabells o les mucoses estan perdent color, acudeix al teu dermatòleg. El vitiligen no té cura, encara que el tractament pot ajudar a aturar o alentir el procés de canvi de color i restaurar una mica del to original de la pell.

Bibliografia

Mayoclinic.org. 2021. Molusco contagioso – Síntomas y causas – Mayo Clinic. [online] Disponible a: <https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/molluscum-contagiosum/symptoms-causes/syc-20375226> [Accés 27 desembre 2021].