Símptomes i causes de la Urticària i l’Angioedema

La urticària i l’angioedema són afeccions que sovint poden aparèixer juntes, sobretot a la població pediàtrica, on representen aproximadament el 2% de les visites als serveis d’urgències.

Símptomes i causes de la urticària i l’Angioedema

La urticària, comunament denominada com granellada, és una reacció cutània que causa ronxes amb picor, la mida de la qual varia des de taques petites fins a taques grans. La urticària pot ser deguda a moltes situacions i substàncies, inclosos certs aliments i medicaments.

Les ronxes associades amb la urticària poden ser:

  • Del color de la pell, vermelloses o blanquinoses, o morades si la pell és més fosca o negra.
  • Amb picor, de lleu a intensa.
  • Rodones, ovalades o en forma de cuc.
  • Tan petites com un pèsol o tan grans com un plat.

En la majoria dels casos, la urticària apareix ràpidament i desapareix en 24 hores. Això es coneix com a urticària aguda. La urticària crònica pot durar mesos o anys.

L’angioedema pot sorgir amb urticària o sol. Causa inflor a les capes més profundes de la pell, sovint al voltant de la cara i els llavis. La urticària i l’angioedema de curta durada (aguts) són comuns. La major part de les vegades són inofensius, desapareixen en un dia i no deixen marques duradores, fins i tot sense tractament. La urticària que dura més de sis setmanes fa referència a la urticària crònica.

L’angioedema és una reacció similar a la urticària que afecta les capes més profundes de la pell. Es pot donar amb urticària o per si sola. Els signes i símptomes inclouen:

  • Ronxes que es formen en qüestió de minuts a hores.
  • Inflor, especialment al voltant dels ulls, les galtes o els llavis.
  • Dolor lleu i calor a les zones afectades.

És essencial identificar i evitar els desencadenants que provoquen urticària i angioedema, sobretot en els casos crònics. Si experimentes aquests símptomes, sempre és bona idea consultar a un dermatòleg a Girona. per a identificar la causa dels símptomes i prescriure un tractament adequat.

Més informació:

Urticaria y Angioedema (2023) Pediatría integral. Disponible a: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2023-05/urticaria-y-angioedema-2023/ (Accés: 01 desembre 2023).

Urticaria y Angioedema (2023a) Mayo Clinic. Disponible a: https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/hives-and-angioedema/symptoms-causes/syc-20354908 (Accés: 12 December 2023).