Nevus Gegant Congènit

Un Nevus Gegant Congènit és una piga de grans dimensions, no hereditària, que es produeix durant el període prenatal. El nom científic d’una piga és “nevus melanocític”, en al·lusió al seu origen en els melanòcits. Aquestes cèl·lules generadores de melanina creen taques marrons fosques en la pell.

Quina és la funció dels melanòcits?

Els melanòcits treballen amb diligència, produint i distribuint melanina als queratòcits que es troben a la superfície de la pell. Això fa el nostre cos estigui protegit de qualsevol dany potencial causat per la radiació ultraviolada del sol. Es creu que el nevus congènit gegant pot ser degut a una alteració del moviment dels melanòcits, ja sigui perquè no s’estenen com cal o perquè augmenta la taxa de multiplicació a la zona del nevus.

Aspecte del Nevus Gegant Congènit

Poden observar-se variacions de color i textura entre diferents zones del mateix nevus. En general, la tonalitat varia del marró clar al negre, amb una superfície llisa o rugosa segons el cas. A més, la presència de pèl és freqüent, però no necessària per al diagnòstic, mentre que en alguns casos, també hi pot haver relleu.

En general, un nevus congènit gegant té una pell sana que proporciona al cos una protecció adequada davant dels factors externs, conserva la seva elasticitat a efectes de mobilitat i en preserva la sensibilitat.

El nevus congènit gegant pot plantejar tres problemes principals: estètics, possibilitat de melanoma i melanosi neurocutània.

No és difícil imaginar-se les qüestions estètiques que comporta tenir una part important del cos coberta de pell fosca i velluda. Si la piga es localitza en parts visibles del cos, com els braços o la cara, pot provocar ansietat social i dificultar les relacions interpersonals.

Tot i que hi ha un lleuger risc de melanoma associat al nevus congènit gegant, no s’ha de considerar motiu d’alarma. La probabilitat que això passi és extremadament baixa.

Un altre aspecte destacable relacionat amb un Nevus Congènit Gegant és la melanosi neurocutània, que és una malaltia poc freqüent caracteritzada per la presència de melanòcits (pigues) a l’interior de teixits neurals (cervell i medul·la espinal). Sol ser asimptomàtica: no hi ha indicis encara que hi hagi pigues. En canvi, quan és simptomàtica, poden aparèixer afeccions neurològiques.

Més informació: Asociación Española de Nevus Gigante Congénito