Signes i símptomes de l’herpes zòster

L’herpes zòster és una malaltia viral que es manifesta com una erupció de butllofes doloroses a la pell. També es coneix com a colobreta. Es produeix quan el virus varicel·la-zòster, que també causa varicel·la, es reactiva. Sol ser més comú en adults grans i en persones amb sistemes immunitaris debilitats, però també pot passar en nens. Els símptomes solen incloure mal de cap, febre i sensació de cansament, a més de l’erupció a la pell.

L’herpes zòster és causat pel virus varicel·la-zòster, que també causa varicel·la. La majoria de les persones contrauen el virus de la varicel·la durant la infància i es converteixen en portadors del virus de per vida. Encara que el virus generalment roman en estat latent (inactiu) al cos, pot reactivar-se en certes circumstàncies i causar herpes zòster. Alguns factors que poden augmentar el risc de desenvolupar herpes zòster inclouen:

  • Edat avançada: el risc d’herpes zòster augmenta amb l’edat.
  • Sistema immunitari debilitat: les persones amb sistemes immunitaris debilitats, com aquelles amb VIH o que estan rebent quimioteràpia, tenen més risc de desenvolupar herpes zòster.
  • Estrès: l’estrès pot afeblir el sistema immunitari i augmentar el risc d’herpes zòster.
  • Lesions o danys a la pell: les lesions o danys a la pell poden fer que el virus sigui més fàcil de contraure.

Signes i símptomes de l’herpes zòster

Els signes i símptomes poden variar, però generalment inclouen:

  • Mal de cap i febre.
  • Fatiga i debilitat general.
  • Erupció de butllofes doloroses a la pell.
  • Dolor i sensació de cremor a la pell afectada.

L’erupció sol aparèixer en un sol costat del cos, sovint a la cara o al tors, i pot durar d’una a tres setmanes. Quan els grans es converteixen en butllofes plenes de pus, aquestes poden rebentar i convertir-se en nafres doloroses, que poden trigar diverses setmanes a curar. De vegades, el dolor pot ser tan intens que pot interferir amb el son i les activitats diàries. Les crostes solen cicatritzar i desprendre’s unes 2 a 4 setmanes després de l’erupció.

Tractament

És important tractar-lo com més aviat millor per reduir el risc de complicacions. Assegureu-vos de seguir les instruccions del vostre dermatòleg i de mantenir la zona afectada neta i seca per evitar infeccions addicionals.

Més informació: KisdHealth