Malalties de les ungles: motius de consulta dermatològica

Les malalties de les ungles són més freqüents del que es creu i el tractament suposa, sens dubte, una millora considerable en la qualitat de vida dels pacients.

Les principals lesions de les ungles són causades per microtraumatismes. Tot i això, els canvis de color o forma poden estar relacionades amb certes malalties. Però, quins són els motius de consulta dermatològica més freqüents?

Malalties de les ungles

Les ungles poden reflectir la presència de diverses malalties: des de malalties unguials, com les deformitats, distròfies i coloració de les ungles, lesions en ungles de mans i peus, infeccions, fins a malalties de la pell.

Els motius de consulta dermatològica més freqüents són les infeccions d’ungla per fongs (onicomicosi), però també hi ha infeccions víriques i bacterianes.

  • Deformitats: canvis en la forma de l’ungla, causades per una infecció micòtica (fúngica).
  • Distròfies: canvis en la textura o el color de les ungles, causades per fongs.
  • Lesions en un dit de la mà o del peu que poden causar alteracions a l’ungla: en esportistes, en mossegar-se les ungles.
  • Síndrome de l’ungla verda, causada per una infecció; es desenvolupa en persones que presenten onicòlisi (separació parcial del llit unguial de la làmina unguial o pèrdua de la làmina unguial).
  • Ungla encarnada, quan creix deforme i de manera inapropiada dins de la pell o quan la pell que la circumda creix amb una rapidesa anormal i cobreix part de l’ungla.
  • Onicomicosi, que sovint es presenta més a les ungles dels peus que a les de les mans. És més habitual entre les persones grans, especialment en homes, i entre les persones amb mala circulació als peus.
  • Paroníquia aguda. Els bacteris penetren a través d’un trencament de la pell a causa d’un padrastre, a un traumatisme en un plec unguial, a la pèrdua de la cutícula o a causa d’una irritació crònica (com la produïda per l’aigua i els detergents). La paroníquia aguda dels dits de les mans és més usual en persones que es mosseguen o es xuclen els dits.
  • Retroníquia, que es produeix quan la placa unguial (la part dura de l’ungla formada per la proteïna queratina) creix a l’interior del plec unguial (la cutícula).
  • Tumors d’ungles. Els tumors no cancerosos (benignes) i cancerosos (malignes) poden afectar la unitat de l’ungla i causar alteracions en la textura o el color (distròfia).
  • Berruga vulgar, causada per la infecció pel virus del papil·loma humà. Aquestes berrugues poden aparèixer a qualsevol part de la pell que envolta l’ungla i sovint apareixen a la cutícula.

Dra. Casanovas, especialista en Dermatologia mèdic-quirúrgica i venereologia.

Més informació: Manual MSD