Dermatitis atòpica. Guia per a pares i cuidadors

Consells pràctics sobre dermatitis atòpica

Dermatitis atòpica. Guia per a pares i cuidadorsLa dermatitis atòpica (o èczema atòpic) és una malaltia crònica de la pell molt freqüent, que afecta sobretot a nens genèticament predisposats a l’atòpia. Quan afecta els pares, hi ha un 80% de possibilitats que també la pateixin els fills.

Els símptomes de la dermatitis atòpica (DA) poden ser diversos i variar segon l’edat: èczema (irritació de la pell, enrogiment i irritació), pruïja (picor intensa), xerosi (sequedat) i liquenificació (enduriment de la pell).

En els casos més severs, poden patir una important limitació en la seva qualitat de vida. Les cures adequades ajuden a superar, o almenys a disminuir, l’afectació que sofreixen aquests nens.

La dermatitis atòpica és una malaltia que pot arribar a ser desesperant per als nens que la pateixen i per les persones que cuiden d’ells.

La ‘Guia per a pares i cuidadors de nens amb dermatitis atòpica’, publicada per la Sociedad Española de Inmunología Clínica y Alergia Pediátrica (SEICAP), respon a preguntes sobre les possibles causes, símptomes i tractaments més adients.

D’altra banda, ofereix instruccions generals sobre prevenció, així com les recomanacions alimentàries més adequades per pares i professionals que tenen cura d’aquest problema.

En el 50% dels casos, apareix als tres anys i en el 75%, abans d’arribar a l’adolescència. Afortunadament, la DA sol disminuir amb l’edat.

La pell dels nens s’ha de cuidar amb constància i paciència.

Com a tractament preventiu, es poden considerar aquestes recomanacions:

  • Evitar els canvis de temperatura sobtats, així com les temperatures extremes que ressequen la pell.
  • Evitar els aires condicionats que treuen la humitat de l’ambient.
  • Evitar els sabons agressius.
  • Utilització d’emol·lients (“hidratants”) després la neteja.
  • Evitar que les llanes entrin en contacte amb el cos, privilegiar el cotó i treure les etiquetes.
  • Evitar àcars, florits, tabac, animals domèstics, contagis d’herpes.

 

Font d’informació

Martín, M.A., Alonso, E. Guía para padres y cuidadores de niños con dermatitis atópica. Sociedad Española de Imunología Clínica y Alergia Pediátrica. 2007 [accés 2 de febrer de 2016]. Disponible a: SEICAP