Com tractar l’al·lèrgia cutània per l’ús de mascareta?

acne i mascaretes

El fi de l’ús de mascaretes encara no ha arribat del tot. L’ús en interiors continua vigent com a mesura de prevenció, però el fet d’emprar-les de forma recurrent, fa que certes persones pateixin d’al·lèrgies cutànies.

Les al·lèrgies a causa de l’ús de les mascaretes és una realitat que cal saber tractar, ja que aquestes reaccions al·lèrgiques estan relacionades amb la hipersensibilitat de contacte o la hipersensibilitat retardada a resines i additius, fruit del seu procés de fabricació.

Sabies que les gomes de les mascaretes també poden causar reacció cutània o dermatitis al·lèrgica a causa del material utilitzat?

Quines són les reaccions al·lèrgiques més comunes a causa de l’ús de mascaretes i quines solucions podem aplicar?

L’ús continuat de la mascareta pot provocar acne mecànic, produït per un bloqueig de la unitat pilosebàcia que desemboca en un barb. Per a pal·liar aquesta reacció, és recomanable l’ús de mascaretes de tela transpirables, canviar-les sovint, i netejar-les amb àcid glicòlic.

La humitat i la calor produïda pels teixits usats per a fabricar les màscares poden provocar enrogiment, telangièctasis i agreujar els símptomes de rosàcia.

Per aquest motiu, és recomanable l’ús de mascaretes de cotó que siguin lleugeres. També és aconsellable rentar-se la cara amb aigua fresca diverses vegades al dia i complementar la neteja fent ús de cremes hidratants per evitar les vermellors.

L’ús continuat de la mascareta també pot produir picor, descamació i sequedat, símptomes típics de la dermatitis irritativa de contacte.

Per alleujar aquests símptomes, és útil aplicar a la cara de manera freqüent llet netejadora o un tònic facial, així com cremes hidratants per tal de mantenir intacta la barrera cutània.

Per la picor, l’ús de corticoides suaus i l’ús de mascaretes de tela molt lleugeres i transpirables, poden ser una solució molt satisfactòria.

La fricció continuada amb l’ús de la mascareta també pot provocar ferides o nafres en el nas o darrere de les orelles. Per evitar-ho, es poden aplicar làmines de silicona transparents en les gomes, o bé aplicar vaselina a la pell per tal de restablir la barrera cutània.

No obstant això, podem concloure que les al·lèrgies cutànies són mínimes i poques vegades impliquen un problema greu. De fet, tan sols el 20% de les persones presenten algun tipus de resposta al·lèrgica. Per tant, la millor manera d’afrontar aquesta situació, és fer ús de mascaretes adaptades a les característiques cutànies de cada persona.

Més informació: Uniteco