Urticària. Què és i com es produeix?

Urticaria

La urticària és la reacció de la pell que fa referència al procés cutani que cursa sensació de coïssor i que s’acompanya per l’aparició de petites lesions de color més clar o vermellós que la resta de la pell que les envolta. Aquestes lesions poden ser des de pocs mil·límetres, a diversos centímetres de diàmetre i afectar a àrees molt extenses de la pell.

En el 50% dels casos d’urticària no existeix una causa clara sobre la seva aparició, tot i que sí que poden intervenir diversos factors desencadenants. Per exemple, a la població infantil, la urticària s’associa més freqüentment a infeccions respiratòries o a reaccions a alguns aliments.

Símptomes

El símptoma principal és la inflor i picor que acompanya a les lesions o ronxes.

Pèrdua d’apetit, malestar, mal de cap, dolors articulars, dolor abdominal, diarrea i/o febre, són alguns dels altres símptomes que poden apareixen.

En general, els brots d’urticària apareixen i desapareixen; de fet, una ronxa pot durar diverses hores per després desaparèixer, i tornar a sorgir a una altra àrea de la pell.

Classificació de la urticària segons l’evolució

  • Urticària aguda: l’aparició de lesions es perllonga menys de 6 setmanes.
  • Urticària crònica: apareixen lesions durant més de 6 setmanes. Afecta el 0,5-1% dels individus al llarg de la vida.
  • Intermitent.

Prevenció

La millor forma de prevenir l’aparició de la urticària és no consumir o no estar en contacte amb substàncies que puguin ocasionar una reacció al·lèrgica.

A més, és convenient evitar vestir amb roba ajustada i les dutxes o banys calents després de cada episodi d’urticària. D’aquesta forma, es podrà evitar la seva recurrència.

 

Bibliografia: contacto, D. (2017). Dermatitis de contacto: MedlinePlus enciclopedia médica. [online] Medlineplus.gov. Disponible a: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000869.htm [Accès 12 Gener 2017].

By JAguayo18 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons